depresyon.uzerine.co..


Haber bülteni üyeliği

Depresyonun belirtileri nelerdir?


Depresyon birçok sekilde tanimlanabilir ve birçok belirtisi vardir, bunlar arasinda en önemlileri:  
  
Depresif duygudurum 
Ilgi kaybi 
Yorgunluk ve enerjisizlik 
 
Içten içe kendinizi üzgün ve mutsuz hissediyor olabilirsiniz. Ayrica kötümser ve olumsuz duygular içinde olabilirsiniz. Belki de normalde keyif aldiginiz seylere olan ilginizi yitirmissinizdir.  
 
Depresyona yakalandiysaniz, mutlu olma kapasitenizin bir kismini yitirebilirsiniz, iyi bir sey oldugunda bile mutlu olamazsiniz. Yorgun ve enerjisiz olabilirsiniz. Hatta düsünmek ve karar vermek bile size zor gelebilir. 
  
Belirtileri ilk kim fark eder?
Çogu kez depresyon belirtilerini ilk saptayanlar en yakinlarinizdir. Sözgelimi sunlari fark edebilirler: 
  
Üzgün göründügünüzü 
Daha yavas ve olabildigince az konustugunuzu ve hareket ettiginizi 
Karar vermekte zorlandiginizi 
Belleginizin zayifladigini 
 
Bazi durumlarda depresyon sinirlilik, anksiyete veya konfüzyonla kendini belli edebilir. Baskalarinin önemsemedigi sorunlar sizi fazlasiyla endiselendirebilir. Sizin ve baskalarinin aklina depresyonda olabileceginiz olasiliginin gelmemesinin nedenlerinden biri bu olabilir.  
 
Belirtiler fiziksel olabilir mi?
Bazi depresyon tipleri fiziksel belirtilerle ortaya çikar, sözgelimi: 
  
Istahsizlik 
Agrilar 
Hipokondri/fiziksel saglikla asiri ugrasma 
Uyku bozuklugu  
 
Fiziksel belirtiler bedensel bir hastaliktan kuskulanmaniza yol açabilir. Ayrica birçok fiziksel hastaligin depresyondakilere benzer belirtiler verdigini de unutmamalisiniz.  
 
Ciddi fiziksel hastaliklarin depresyon gelistirme olasiligini artirdigini bilmek de önemlidir. Ciddi bir fiziksel hastalikla baglantili olarak depresyon ortaya çiktiginda, organik depresyon içinde oldugunuz söylenir.  
 
Depresyonun en sik görülen belirtileri nelerdir? 
Depresyon birçok sekilde ortaya çikabilirse de, en önde gelen belirtiler sunlardir: 
  
Çökkün duygudurum 
Üzgünlük 
Enerjisizlik 
 
Bunlarin yaninda, hastalik için karakteristik daha birçok belirti vardi. Bu belirtiler bir örüntü olustururlar, bu örüntü de depresyon tanisi için temel olusturur. 
  
Depresyona yakalandiginizdan kuskulaniyorsaniz veya açiklanamayan fiziksel belirtileriniz varsa doktorunuza danisin. Doktorunuz bir tani koyup dogru tedaviyi önerebilecektir.  
 
Depresyon hakkinda bilgileri burada bulabilirsiniz. Sol tarafda, ilgi alaniniza giren belirtilere tiklayabilirsiniz

Depresif duygudurum

Depresyonun anahtar özelligi inatçi depresif duygudurumdur. Psikiyatristler çökkün duygulanim terimini kullanirlar; bu, duygudurumunuzun depresif hale gelmeden öncekine göre çökmüs oldugu anlamina gelir. Mutsuzsunuzdur hem de yalnizca kisa bir süreligine degil. Ama sizi mutsuz eden yalnizca hayatin su veya bu yönü degildir. Neredeyse sürekli bir keder ve ümitsizlik duygusu yasaminiza egemen olmustur. Her sey gri ve renksiz görünür.  
 
Artik mutlu degilsinizdir. Zaman zaman kendinizi mutlu hissedebilseniz bile bu enderdir. Kederinizse süreklidir. Bazen bu kadar üzgün ve olumsuz olmanin gerçekçi olmadigini görebilseniz bile, her sey önemsiz veya tehdit edici görünür. Sizin denetiminiz disinda, basiniza bir felaket gelecegini hissediyor olabilirsiniz. 
  
Gün içinde duygudurum dalgalanmalari
Sürekli çökkün olsaniz bile, günün bazi zamanlarinda kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Olasi örüntülerden biri: erken uyanirsiniz ve her sey gözünüze berbat gözükür (sabah umutsuzlugu). Bununla birlikte gün içinde isler birazcik düzelir ve aksam oldugunda baska insanlarla birlikte olmaya az da olsa katlanabilirsiniz ve yapilmasi gereken islerin bazilarini yapmayi basarabilirsiniz. Çökkünlük duygunuz birazcik azalmistir. Bazilari içinse bu örüntü tersine gelisir.

Islevlerde yavaslama (Psikomotor retardasyon)

depresifseniz, psikomotor [sözlük] hiziniz genellikle önemli ölçüde yavaslamistir, ama tersine artmis da olabilir. Normalden daha yavas düsünür, daha yavas konusur ve daha yavas hareket edersiniz. Izleyenlere benzer fiziksel belirtileriniz olabilir: 
  
Daha az sayida veya nadiren mimik kullanma 
Gülümsememe 
Diger insanlarla daha az göz temasi 
Yavas ve kisa konusmalar söyleyecek bir seyler bulamayabilirsiniz 
Konussaniz bile uzun sessizlikler ve duraklamalar 
Jestlerde fakirlesme [sözlük]
Uzun süreler kipirdamadan oturma 
Daha yavas hareket etme ve büyük hareketlerden kaçinma  
 
Ayrica psikolojik belirtileriniz de olabilir: 
  
Daha yavas düsünürsünüz 
Bir seyleri hatirlamakta ve yogunlasmakta zorlanirsiniz 
Karar vermekte zorlanirsiniz 
Kendinize ve çevrenize ilgi göstermezsiniz bu yüzden yapmakta oldugunuz ise uygun olmadiginiz düsünülebilir 
 
Yavaslama depresyonun bir özelligi olmakla birlikte, Parkinson hastaligi gibi baska hastaliklarda da görülebilir.

Olumsuz düsünceler

Üzgün ruh halinizle yakindan iliskili olumsuz düsüncelere kapilabilirsiniz. Depresyona yakalanan herkes olumsuz düsüncelere kapilir. Belki, kendinizin veya baskalarinin beklentilerini karsilayamamis oldugunuzu hissediyorsunuzdur. Ya da kendinizi kötü ve isinize layik olmayan biri olarak görüyorsunuzdur. Ayrica tembel, ailesini fazla simartan veya onlara asiri sert davranan biri oldugunuzu da hissedebilirsiniz. Hatta kendinize kötü insan tanimini yakistirabilirsiniz.  
  
Suçluluk duygusu  
Yaptiginiz, yanlis yaptiginiz veya keske yapsaydim dediginiz seyler konusunda suçluluk duyuyor olabilirsiniz. Olumsuz düsüncelerinizde haklilik payi olsa bile suçluluk duygulariniz abartilidir. Bazen tümden gerçekdisidir.   
  
Bir örnek:    
Elli yaslarindaki bir adamda depresyon gelisir ve adam sürekli gençliginde büyük bir sirkette çalistigi günleri düsünmeye baslar. Bir keresinde sirketin çalisanlarina verdigi is giysilerinden bir is pantolonunu eve götürdügünü animsar,ama pantolonu çalmis miydi yoksa unutup pantolon üzerindeyken eve mi gitmisti bir türlü emin olamaz. Simdi, 30 yil sonra, bu pantolon yüzünden büyük bir suçluluk duygusu altinda ezilmektedir. Bu olayin onun nasil kötü bir insan ve bir hirsiz oldugunu gösterdigine emindir. Polise gitmesi ve agir biçimde cezalandirilmasi gerektigini hissetmektedir. 

Editör Bilgileri

Serhat TAHRES


Editöre Ulaşın

En Son Güncellenenler

ikinci-jeanpaul
freebsd
apiterapi
aramamotorlari
uyku
kazimkoyuncu
peyzaj

Uzerine.com Copyright © 2005 Uzerine.com
uzerine.com Ana Sayfa | Gizlilik Sözleşmesi | Üye Girişi